Er was eens… een tweeling

Wie kent het niet? Het verhaal van het vanaf kleins af aan al creatief bezig zijn. Het is bijna zoals elke creatieveling begon. Op het moment dat Laura een potlood kon vastpakken, zat ze op haar knietjes stappels witte velen papier vol te tekenen. En Ymke raakte geïnspireerd door haar moeder, die in het kleine schilderskamertje olieverfschilderijen maakte.

Muziek, film en theater hadden grote invloed op ons. In huis werd er veel gezongen en op muziekinstrumenten gespeeld. Het gaf ontspanning en gaf inspiraties en ideeën waar je anders nooit zo snel op zou komen.
Onze ouders deden vaak mee aan amateurtoneel, evenementen en partijen. We gingen vaak met ze mee en kregen al snel mee wat er allemaal bij komt kijken om tot een goed resultaat te komen. Onze vader zei altijd: “Je moet er altijd iets van maken. Hoe klein het ook is, doe het met 100% en geef net dat beetje extra mee.”

Een plaatsje in een kantoor, niet voor ons

Leren en werken dat konden Ymke en Laura wel hoor. En als het echt niet anders kon, zouden we elk baantje nemen om van te leven. Maar voor ons was het al snel duidelijk. Op een kantoortje zitten of achter de kassa, zou ons niet gelukkig maken. Nee, wij moesten een creatief vak in. Als kleuter zij Laura al: Als ik maar kan tekenen, vind ik het goed.

Ons avontuur begon als eerst in Rotterdam waar we de opleiding Mediavormgeving aan de Theaterschool volgde. We dachten er namelijk over om het theater in te gaan. Ymke wilde graag in de decor of grime en Laura in de kostuums. Maar dat was gedurende de opleiding veranderd en er waren niet genoeg stages of werk te vinden. Op dat moment besloten we verder te studeren en zijn we naar de Kunstacademie in Breda gegaan waar wij uiteindelijk in aanraking kwamen met Animatie. Was daar een opleiding voor?! Vooral Laura was dol enthousiast. Het was mogelijk haar tekeningen te laten bewegen. Een compleet nieuwe wereld aan mogelijkheden ging voor ons open. Animatie gaf dat beetje extra’s om onze verhalen en ideeën op papier te zetten en tot leven te brengen.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden? Nee een miljoen woorden!

Soms is een bepaald gevoel lastig om onder woorden te brengen. Het zelfde geldt ook voor als je iets ingewikkelds of een idee wilt uitleggen. Daarom is beeld zo`n geweldig middel. Beeld kun je zien als een universelen taal. In een notendop, Iedereen kan het begrijpen. Je kunt met één beeld al, al je informatie overbrengen. Plus het maakt een presentatie of je bedrijf een stuk duidelijker en amuzerender om naar te kijken.
Met The Artistry wilde wij verhalen vertelen via beeld.
Want laten we eerlijk wezen, mensen houden van verhalen en beeld.

Waarom wij 2D hebben gekozen?

2d animatie, animation, illustration, animatie laten maken, gif, walkcycle, lopen, cartoon, character, logo, creativeWij hadden vaak het gevoel dat je met 2D animatie verder en meer kon dan met 3D. Je bent uiteindelijk toch afhankelijk van de 0’tjes en 1’tjes van het computerprogramma. Tijdens de animatie opleiding merkten we dat je met 3D computeranimatie, je toch minder vrijheid had. Het programma deed soms niet wat je wilde dat het deed, of bleef beperkt in de mogelijkheden.
Met 2D animatie op kan je alles doen wat je wilt. Tuurlijk bij een 2D tekenprogramma ben je ook afhankelijk van de computer, maar je hebt de beweging nog altijd zelf  (letterlijk) in de hand. Je kunt je figuur alles laten doen wat je wilt dat. Van uitrekken, pletten, krimpen en groeien. Daarnaast vinden wij persoonlijk 2D mooier ogen en het geeft meer een handmade feel.

Wat was de inspiratie om met animatie verder te gaan?

Geïllustreerde (strip) boeken waren een grote inspiratiebron voor ons. Anton Pieck en de strips van Astrix en Obelix zijn voor ons nog steeds een genot om naar te kijken. Maar ook de klassiekers zoals van Buster Keaton en Charlie Chaplin waren echte leermeesters. Omdat er in hun tijd geen spraak was moesten zij hun verhalen vertellen met bewegingen en mimiek. Dit is nog altijd terug te zien in de animaties van nu.
Net zoals bij de stommefilm als animatie is “de kunst van het overdrijven” erg belangrijk. Mensen moeten duidelijk kunnen zien wat er gebeurd en bedoeld.

En nog een inpiratiebron is natuurlijk de films van Disney. De inspiratiebronnen van Laura zijn bijvoorbeeld: Beauty and the Beast, Hunchback of Notre Dame en Pinocchio. Dit vanwege de houdingen en bewegingen. Maar ook hoe gevoelens worden uitgebeeld met sfeer, vorm en de dinamiek. Denk hierbij maar aan Frollo die passie voelt voor Esmeralda maar tegelijkertijd met zijn geweten worsteld. Zijn gevoelens zo sterk en dynamisch uitgebeeld met de vlammen en duivelfiguren. Maar niet alleen films zijn haar inspiratiebron. De schilderijen van Jeroen Bosh vanwege zijn verbeelding en het werk van Da Vinci hoe hij een houding in één beeld kon vast leggen.

Zo zijn de inspiraties van Ymke de films Bambi en Fantasia. De manier hoe verschillende sferen in de achtergronden zijn verwerkt zijn voor haar een lust voor het oog. Ook de oude schildersmeesters zoals Rembrandt van Rijn en Jan Steen zijn van grote invloed geweest.

animatie, illustratie, animatie laten maken, illustratie laten maken, infographic, promovideo, gif, animation, illustration, musicvideo, header, promoten

Waarom zelf een studio begonnen?

Met veel plezier hebben we meerdere in een animatie of productiebedrijf mogen werken. Dit gaf ons mooie ervaringen in het vak en een inkijk van hoe het is om in een animatiebedrijf te werken. En daarnaast kom je veel collega’s tegen uit hetzelfde vak. Het enige nadeel is, zeker als je in een groter bedrijf werkt, het veel lopende band werk is. Je hebt niet altijd de mogelijkheid om je eigen manier en stijl te ontwikkelen of met de klant in gesprek te gaan. En een eigen baas zijn….wie wil dat nou niet?

We willen er vooral voor de startende en kleine ondernemers zijn, die ook graag de mogelijkheid willen hebben om een animatie of infographic te maken. Want een mooie animatie is toch snel weggelegd voor de grotere bedrijven.
Bij ons staat de klant echt op nummer één. We willen dat de hij of zij ook betrokken blijft bij het maakproces. Want hallo, het is ook jouw filmpje. En wat je  budget ook is, wij gaan altijd voor 100 % kwaliteit.

Een animatie? Kun je dat eten?

Animatie wat is dat? Dat is een vraag die we al vaker hebben gekregen. Grappig genoeg, denken veel mensen snel aan een animatieteam in pretparken en campings, die dansjes en spelletjes met de kinderen doen. Ook mooi werk hoor, maar dat is niet de soort animatie dat wij doen. Wat wij doen is verhalen vertellen. Dit kan zowel als analoge en digitale animatietechnieken of in combinaties hiervan. Denk hierbij maar aan de getekende animaties, maar ook poppen- en klei-animaties.

Animatie is in het kort eigenlijk de illusie van beweging laten zien door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande plaatjes. Denk maar aan het oude flipboekje.

hoe werkt animatie, animatie laten maken, blog, illustraties, infographic, online content, social media, the artistry

Animatie komt in vele soorten en maten:

  • 3D animatie. Dat is computeranimatie.
  • Stop-motion. Hierbij worden vaak (klei)poppen gebruikt.
  • 2D animatie, wat wij doen! Dit kan zowel analoog als digitaal worden uitgevoerd. Deze animatiesoort kan ook weer onder verdeeld worden in verschillende technieken. Zo heb je: traditioneel (hand getekend), digitaal frame by frame (digitaal getekend) en Cut- out. Je knipt je figuur uit in verschillende delen, armen, benen, lijf, voeten en hoofd. Dit kan zo uitgebreid als je wilt. Als je dit gedaan hebt is het mogelijk alle ledenmaten apart te laten bewegen.

Animatie wordt net als illustratie vaak als een hulpmiddel ingezet in de marketing. Maar ook om lange, saaie tekst, ingewikkelde informatie of  de functie van een product op een luchtige en boeiende manier uit te leggen.
Het zorgt er niet alleen voor dat je bedrijf opvalt. De informatie blijft beter hangen en houd de aandacht vast. Maar daar stopt het nog niet. Het is ook super handig om te gebruiken op verschillende social-media, YouTube en andere platforms. Je kunt je publiek veel breder bereiken.