Aan de slag met een animatie? Zo werkt het!

Een animatie is een perfecte tool om in te zetten voor je marketingstrategie! Je hebt een idee voor een video. Je wilt ermee aan de slag gaan. Maar ja, je hebt er nog geen enkele ervaring. Hoe gaat het in zijn werk? Waar moet ik op letten. En nog belangrijker: Hoeveel moet ik erin investeren?

In dit artikel gaan wij dit stap voor stap uitleggen. Zo kun jij in alle rust en zekerheid met jouw (uitleg) animatie aan de slag!

1. Waar is een animatie goed voor?

Een verhaal of boodschap overbrengen aan je doelgroep. Dat is geen makkelijke klus. Want er is vaak zoveel te vertellen. En soms is de informatie erg ingewikkeld. Hoe zorg ik er voor dat mijn verhaal toch opgepakt wordt?

Daar zijn uitleganimaties voor!

  • Ze houden de aandacht vast
  • Ze vertellen jouw verhaal kort en krachtig
  • Op een unieke manier
  • Houden het simpel
  • Je wordt onthouden en herkent

Daarnaast kun je uitleganimaties heel goed toepassen op je sociale media. Zo krijg je meer gratis publiciteit! Video’s behoren tot de meest gedeelde content op de sociale platforms. Zeker als je doelgroep jongeren zijn. Mensen delen jouw animatie, waardoor je steeds bekender wordt. En dat zorgt weer voor een hoge SEO ranking. SEO betekent: Search Engine Optimization. Door goede animatievideo’s te gebruiken wordt je makkelijker gevonden in Google en Youtube.

Animatie infographic SEO design, eyecatchy

De animatiesoorten  in het kort:

animatie, illustratie, cartoon, covid-19, kapperzaak met figuren vol haar.

animatie en illustratie

Cartoon/ Mascotte animatiestijl:
Het verhaal wordt via een karakter of mascotte vertelt. Op die manier laat je de persoonlijkheid van jouw merk zien.
Mensen kunnen zich ook inleven in dat figuur, die een bepaalde situatie aankaart. Wat leidt tot herkenning.

Uitleganimatie:
Deze soort animatie wordt veel gebruikt bij het introduceren en uitleggen van een (nieuw) product of dienst. Je vertelt kort en boeiend je verhaal. Vaak al binnen 1 minuut!

Whiteboard animatie:
Laat complexe informatie, simpel en op een creatieve manier zien. Dat is voor de kijker interessanter dan wanneer je alleen tekst hebt.
Ze onthouden het sneller en langer. En doordat een whiteboard animatie uit 1 tekening bestaat, is dit qua geld en tijd heel aantrekkelijk!

3D animatie:
Wil je meer een visuele indruk geven? Dan is 3D wat voor jou. Hiermee kan je met verschillende hoeken jouw product laten zien. Dit wordt vooral voor technische instrumenten, voorwerpen en gebouwen toegepast.

Cut- Out animatie:
Hier worden objecten en/of karakters in delen geknipt. Die worden dan in een programma bewogen. Dit is in vergelijking met handgetekende -en 3D animatie veel minder arbeidsintensief en scheelt veel tijd.

Geanimeerde infographic:
Net als bij de whiteboard is een infographic perfect om resultaten uit onderzoeken op te sommen. Met behulp van kortanimatie, GIF, animation, vrouw op kantoor met laptop en telefoon illustratie laten maken, illustrator e teksten, kan de kijker in 1 oogopslag zien wat het onderwerp is.

Maar je kan deze infographic nog een extra visuele boost geven door beweging. Daardoor:

  • Houdt je de kijker vast
  • Blijft het beter hangen
  • Wordt jouw merk of bedrijf onthouden

Net zoals bij de Whiteboard animatie is dit een vrij budgetvriendelijke vorm.

2. Welke soorten animaties zijn er? En welke past het beste bij mij?

Het mooie van animatie is dat er niet 1 stijl bestaat. Je heb keuze uit allerlei soorten vormen. Je hebt:

logo ontwerp, design, illustratie laten maken, illustraties, logodesign, avatar, characterdesign, illustratie, karakter, social media, content, portretThe Artistrywatercolor, illustratie, illustrator, illustratie laten maken, wellness, waterverf, inkt, the Artistry, water, tekeningArt deco, Art illustraties, the artistry, poster, artwork, Rotterdam, Jazz, Songfestial Rotterdam, The artistry

De 3 REGELS bij animatie:

1.  Vertel een verhaal kort en krachtig

Je wilt dat mensen jouw informatie begrijpen. Gebruikt daarom de juiste vertelling.

Een goede tip: Val niet gelijk met de deur in huis. Creëer een situatie. Wat voor problemen los jij op? En hoe? Daardoor kunnen mensen zich herkennen. En worden ze sneller nieuwsgierig. Houdt een animatie kort en bondig. Vaak is 30 tot 90 seconden al genoeg. Ook gifjes zijn hier perfect voor.

2. Niet teveel mensen in het proces.

Ik heb het vaak gezien: Dat er teveel mensen betrokken raken tijdens het proces. Iedereen heeft een mening of ideeën die ze graag toevoegen. Prima. Maar daardoor kan de animatie juist onduidelijk worden. Natuurlijk kun je alle ideeën en feedback verzamelen. Maar zorg dat er uiteindelijk 1 of 2 mensen de beoordeling geven.

3. Muziek en geluid
Dit draagt 50% bij aan het succes van een animatievideo. Het legt nadruk op specifieke aandachtsplekken. Het brengt de animatie tot leven en maakt het af.

Enthousiast geworden voor het maken van animatie? Lees verder. Wij helpen je graag.