Balanseer tekst en illustraties. Je kent dat wel: Presentaties, lesstoffen of verslagen. Jij en ik hebben ze vast wel eens gezien, zelf geschreven of gepresenteerd. Als je het woord al hoort, krijgen we al snel de verbinding met “Saai”. Ze hebben vaak veel tekst met weinig illustraties. Het doet al zeer aan onze ogen om er naar te kijken.

Maar het hoeft niet. Het gaat erom dat je een goede middenweg vindt tussen tekst en illustraties. Het is net als balanceren op een koord:
Jij hebt de informatie die je wilt overbrengen en de balanseerstok is het beeldmateriaal. Als je deze goed gebruikt, val je niet om en bereik je jouw publiek.
Ik zal proberen tips te geven hoe jij de goede balans kan vinden tussen het gebruik van tekst en illustraties.

Wat is de kern dat je wilt vertellen?

Mensen zijn van nature visueel ingesteld. Zodra we informatie krijgen die wordt ondersteund door een illustratie, zien we het voor ons en begrijpen we ingewikkelde informatie sneller. En het blijft veer beter hangen.

Voor je begint moet je uit al jouw informatie de kernboodschap halen. Als je te veel tekst hebt, haal je alleen maar de aandacht van je publiek weg of snappen ze er niks van. Verwijder informatie die de kern van jouw verhaal niet ondersteunen en vat het samen. Het is belangrijk dat je de tekst gebruikt om je verhaal te ondersteunen. Val niet in eindeloze herhalingen, maar verkort jou tekst ook niet zodanig dat je de essentie van je boodschap weghaalt. Balans tekst en illustraties en houdt de kern duidelijk.illustratie, infographic, weddingdress, bruidsjurk, disney, illustratie laten maken, wedding, bruiloft, theartistry, infographic laten maken, infographics, illustration, giftcard, kaart, bruidskaart, jurk, bloemen, flowersHoe meer beeld, hoe beter?
Je tekst inkorten en dan helemaal versieren met afbeeldingen is geen goede balans tussen tekst en illustratie. Dit kun je zien,  zoals ik het noem, een ‘’Disney- bruid effect’’.
De bruid heeft zo’n  grote en opgedoste jurk, dat de aandacht volledig naar de jurk gaat. Er wordt achteraf, dan alleen gesproken over de jurk en niet de gehele bruiloft van de bruid.
Daar bedoel ik mee dat te veel visuele focus, de aandacht wegneemt van de boodschap die je wilt vertellen. Hetzelfde effect heb je ook met te veel tekst.

Vergeet niet: Het hoofd doel van de balans van tekst en illustraties, is om een tekst te verduidelijken.

Zo kun je simpelweg informatie die lastig is om onder woorden te brengen, weghalen en vervangen met een duidelijke afbeelding. Gebruik afbeeldingen en illustraties niet alleen voor de opmaak en het mooi maken. Maar ook om je boodschap te benadrukken.

Blijf consequent

De tekst en illustraties moeten bij elkaar passen en een geheel vormen. Als je helemaal los gaat met 80 verschillende lettertypes en illustraties, die allemaal in een andere stijl of kleurcombinatie zijn, oogt het rommelig. Het leidt ook af waardoor je publiek ongeïnteresseerd raakt. Want als alles opvalt valt niks meer op.

Een goede tip voor de balans van tekst en illustraties, is het gebruik van kleur met veel contrast.

Dit zorgt ervoor dat je publiek de aandacht vast houdt. Zorg ook hier voor een goede balans, want je wilt niet het ‘’Disney- bruid effect’’ hebben.
Persoonlijk weet ik dat het verleidelijk kan zijn om met lettertypes, groottes en kleuren te spelen. Maar om jezelf een beetje in toon te houden kun je voor jezelf een kleurenpalet maken waaraan je, je kunt houden. Dit doe je ook voor welke lettertypes je zou willen gebruiken. Zelf vind ik 2 a 3 verschillende lettertypes meer dan genoeg.

Het is ook beter 1 contrasterende kleur te gebruiken. Meerdere lettertypes en kleuren gaan afleiden en het oogt meestal rommelig. En een consistente stijl in tekst, kleur en illustratie, is niet gelijk saai. Het maakt het juist sterk en helder. Je kunt ook je tekst boeiender maken door  te spelen met grootte en kleur. Zo kan je een belangrijk punt in je verhaal benadrukken. Als je dit doet, is het handig een lettertype te hebben die duidelijk verschilt met de dikke versie en de gewone versie van dat lettertype. Anders valt het niet op. Vindt hier ook de goede balans in en gebruikt dit ook met maten.

Conclusie van het verhaal:

Het is belangrijk dat jij een goede samenwerking en combinatie vindt tussen tekst en illustratie, om zo je publiek te informeren en erbij te betrekken.
Als je een goede balans wilt vinden tussen je tekst en afbeelding, heb ik hier alle tips nog eens op eens mooi op een rijtje:

  • Haal overbodige tekst weg die je verhaal niet ondersteunen
  • Vervang ingewikkelde tekst door een illustraties of afbeeldingen die het samen kan vatten.
  • Gebruik één contrasterende kleur om nadruk te leggen op de belangrijkste informatie.
  • Gebruik niet meer dan 3 verschillende lettertypen.
  • Houdt de tekst en illustratie in 1 stijl zodat het een geheel vormt.

Er bestaat niet een formule. Het is ook een kwestie van gevoel om de juiste balans te vinden, maar het zijn wel goeie richtlijnen die je kunt gebruiken om jouw verhaal duidelijk en helder overbrengen.

Wil je meer weten over ons illustratiewerk en hoe wij te werk gaan? Bekijk ons portfolio of lees onze andere interessante blogs.