gif, blog, illustratie, illustratie laten maken, gif laten maken, illustration, shakespeare, schrijven, creatief, talentHeb je voor illustreren talent nodig?

Misschien heb je wel eens gedacht: Ik…, tekenen? Voor het vasthouden van een potlood heb je toch talent nodig? Vaak als mensen een creatieve droom hebben, is dit altijd dé vraag die als eerste oppopt: Heb ik wel genoeg talent?
Het is een standaard vraag die we krijgen, als mensen het over een creatief beroep hebben of er over denken zelf de creatieve wereld in te gaan. Het valt me op dat veel mensen denken dat talent dé sleutel is, om te kunnen tekenen en succesvol te worden.
Onzin, vinden wij. In deze blog vertellen we je geen wetenschap, maar geven we je tools die nodig hebt als je wilt illustreren. Om te beginnen, een illustratie laten maken door jouw eigen hand? Dat kan jij gewoon!


Talent?
Wat is talent nou precies?
Het wordt vaak verward met het hebben van een gave. Persoonlijk denken wij dat iedereen talent heeft en je deze kunt ontwikkelen.              
Ook wij zijn begonnen met het bekende ‘’hark-poppetje.’’ Ieder kind begint ermee. Maar omdat we door zijn gaan tekenen hebben we ons talent ontwikkeld. Bij sommige begint dat al heel vroeg en bij andere kan het veel later zijn. Dit kan omdat je het op een veel latere leeftijd pas ontdekt.
En maak jezelf niet wijs dat je te jong of te oud bent om een illustratie te maken. Creativiteit kent geen (leeftijds)grenzen.

De vier ”Must-keteers”
Voor illustreren heb je geen vast recept of een theorie. Het is een avontuur waar je zelf op onderzoek uit gaat. Een soort “Heroes Journey.” Je gaat ontdekken, leren, vallen, opstaan en aan het eind, gebruik je de bagage die je bij elkaar hebt verzameld.
Wat heb je nodig om te leren illustreren?
Persoonlijk zijn er voor ons 4 punten die je nodig hebt. Wij noemen ze de ”4 must-keteers”.Animatie, illustratie, illustratie laten maken, blog, illustreren, musketeers, illustratieblog, kleurOm te beginnen: vergeet dat je alleen of überhaupt talent moet hebben.
Je kunt talent beter vervangen met het woord ‘’CREATIVITEIT’’. Al kun je nog zoveel talent hebben, zonder creativiteit kom naar ons idee, niet verder. Creativiteit is dat extraatje
van jezelf dat jouw werk uniek maakt. Zonder creativiteit kun je lastig je eigen stijl ontwikkelen. Als je werk van iemand bewonderd, maar het slechts kopieert, zit er niets in wat van jou is. De grap is dat je het je eigen maakt. En daar speelt creativiteit een belangrijke rol in.
Neem het voorbeeld van een dirigent die een muziek
stuk van Beethoven of het Zwanenmeer gaat opvoeren. Het is dezelfde muziek, maar wordt door elke dirigent anders gespeeld. Dit is omdat elke dirigent zijn eigen idee en emotie bij het stuk wilt overbrengen. Met zijn creativiteit bepaalt hij hoe sterk en hoe zacht een noot wordt gespeeld. Dit geldt ook voor het maken en ontwikkelen van je eigen illustratie stijl.

Naast creativiteit is er punt 2, ‘’PLEZIER’’. Als je wilt leren illustreren, moet je het fijn vinden om het te doen. Al is het maar ter ontspanning of om even uit je dagelijkse routines te komen. Je moet het plezierig vinden om nieuwe manieren uit te proberen.

Dan heb je natuurlijk ook ‘’KENNIS’’ nodig. Hoe maak je een illustratie?  Wat voor materialen zijn er, hoe ga je er mee om? Hoe werkt het als je digitaal of op papier gaat werken? Je hoeft natuurlijk niet alle boeken en het hele internet af te gaan om alles  te weten te komen over illustraties. De basis is vaak meer dan genoeg. Denk hierbij aan licht, kleuren, schaduw, materiaal en lichaamsverhoudingen. Ook moet je weten hoe met de tekenmaterialen om te gaan. Als je wilt schilderen of de computer wilt gebruiken, zoek en lees daar over. Er zijn zoveel manieren van illustraties maken, dus begin met wat jij gaaf zou vinden. En gun jezelf tijd. Het liefst zou je alles in één keer kunnen. Dat zouden wij soms ook wel willen. Maar heb geduld en geef niet op.

And last but not least…‘’DOEN!’’
Het ‘’doen’’ en doorzetten is wat je succesvol maakt. Creatief ben je al, je hebt het misschien alleen nog niet ondekt of gebruikt. Door te beginnen en het vaker te doen, ontwikkel je jezelf waardoor het steeds makkelijker gaat. Ga je verdiepen in technische vaardigheden, neem tekencursussen of volg tutorials op het internet en begin! Vind je eigen stijl. Wat past bij jou? Computer illustraties maken, tekenmateriaal of misschien allebei? Kies puur wat jij fijn vind om te doen. Maar vooral doen, doen, doen. Ja tuurlijk, zal je ook veel “shit” maken, maar daar leer je van. Gooi je onzekerheid de deur uit. Klaar voor de start? En gaan met die banaan!

Een quote van Albert Einstein vat het punt van dit verhaal goed samen:

”CREATIVITY  is  INTELLIGENCE  having  FUN  and  DO  it” ( Dat laatste woord hebben wij eraan toegevoegd) 😀