Loading...

Een infographic….van lappen tekst  tot een helder beeld.

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Of je bent ze geregeld tegen gekomen: Een infographic.
Het is een van de meest gebruikte en belangrijkste communicatiemiddelen. Je ziet ze vaak hangen in wachtruimtes, op websites, en zelfs in pretparken.
Wist je dat de kans veel groter is dat een infographic gelezen/ bekeken wordt? En wist je dat visuele informatie veel vaker op social media wordt gedeeld?
In deze blog vertellen we je waar je op moeten letten bij het maken van een infographic. En welke voordelen een infographic heeft voor jou.

snel herstel. Animatie laten maken, illustratie laten maken, karakterdesign, design ,Een blessure behandelen gebruik COOLIT, tekenaar, animatie laten maken zeealand, animatiebedrijf zeeland

Wat is een infographic precies?
Het woord verklapt het eigenlijk al. Het is informatie (info) die op een grafische/ beeldende manier (graphic) wordt verteld.
Er is een goede balans tussen de hoeveelheid tekst en de afbeeldingen. Zie het als een grote informatie- kijkplaat.

Kenmerken en belangrijke punten die in een infographic voorkomen:
1. Minimaal gebruik van tekst
2. Veel gebruik van heldere afbeeldingen
3. Een duidelijke leesvolgorde
4. Het onderwerp moet in 1 oogopslag te zien zijn
5. Een pakkende titel

Het doel is dus dat de kijker meteen de belangrijkste informatie kan lezen en begrijpt wat het doel is.
Mensen zijn veel meer geneigd om een mooie opvallende plaat te bekijken dan een blad met alleen tekst.
Ik neem altijd het voorbeeld van een boekwinkel. Het eerste wat je aandacht trekt, is de kaft. Die zijn kleurrijk, vallen op, hebben een pakkende titel. Ze maken het boek aantrekkelijk. Daarna ga je lezen waar het boek over gaat.

En zo komen meteen op het laatste kenmerk en ook het belangrijkste punt waaraan de infographic moet voldoen:

6.  Het maakt het verhaal opvallender en interessanter om naar te bekijken.

nfographic? infographic laten maken, een animatie laten maken, stap voor stap, gifjes maken, content, blog, The Artistry, creative, informatief, illustratief, wat is een infographic, wanneer gebruik je een infographic, infographic, informatie, sexy, color, design, eyecatchy

vinylrecycling, ,infographic, illustratie,koeltoren, pvc, tekening laten maken
Infographic, beeldtekenaar, illustratie, vinylrecycling, beeldtekenen

De 3 voordelen van een infographic:

1. Een betere manier van communiceren
Als je een kleurrijke infographic naast een gewone folder met een lap tekst legt, dan wint de infographic. Dit komt doordat het onze aandacht trekt. En dat is precies wat je wilt.

Maar als maker is het erg belangrijk om 1 ding in je achterhoofd te houden:
De beelden moeten niet alleen de aandacht van de kijker trekken. Ze moeten juist helpen om de inhoud van het verhaal te begrijpen én te onthouden. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld verstand van Quantum fysica of heeft een opleiding gehad tot Neuroloog. Of weet hoe een bepaald bedrijf zijn afval duurzaam verwerkt. Je moet de informatie dus helder en begrijpbaar maken voor de “gewone” mens.

2. Begrijpelijk en sexy
Veel mensen hebben geen tijd of zin om lange teksten door te nemen. En dat terwijl jij als ondernemer met vol enthousiasme jouw concept of idee graag aan de buitenwereld wilt vertellen!

Je kent dat wel: Saaie presentaties waar je verhaal verdwijnt in een zee van slechte nietszeggende, dia’s of lange teksten. Niet bepaald boeiend om naar te kijken.
Door juist de 6 punten, die ik eerder hierboven noemde te gebruiken, kun je dit meteen veranderen!

Ik noem een infographic ook wel een ‘’Infograph-chick’’. Wat bedoel ik daar mee?
Met een goed design, kleuren en lettertype maak je jouw informatie aantrekkelijk om naar te kijken.
Ze geven je tegelijkertijd  een snel overzicht van een bepaald onderwerp of onderzoeksinformatie. En houden de aandacht vast, waardoor jouw verhaal langer blijft hangen.  Sexy en leerzaam.

3. Multifunctioneel
Kun je dit alleen maar digitaal toepassen? Nee, dat is het mooie juist. Je kunt infographics zowel online als offline inzetten. Voor online kun je denken aan blogs, websites, Social Media platforms of zelfs Ads op Billboards. Maar je kunt ze geweldig inzetten voor drukwerk zoals: posters, flyers, infokaarten, banners en borden. Hierdoor vergroot je jouw publieksbereik en naamsbekendheid.

animaties en illustraties, illustratie laten maken, animatie, gif, woorden, film, video, kleurrijk, infographic, begrijpbaar, universeel, girl, image, beeld, afbeelding, animatie, animatie laten maken, illustration, animation

Het is soms lastig je verhaal onder woorden te brengen en daarom is een infographic zo handig.
Overtuigd geraakt? Misschien is een infographic iets voor jouw om te laten maken.